Size bugün barbi bebeklerimi anlatacağım. Koskoca adamın barbi bebeği mi olur demeyin. Ben barbi bebek diyeyim, siz cep telefonu anlayın. Sevimli oyuncaklarım benim. Hayatımızın ayrılmaz bir parçası oldu cep telefonları. Bilgisayarların tahtını bile sarsıyor desem abartmış olmam. Yıllar önce “telefon konuşmak içindir, başka bir işe yaramasa da olur” dediğimi çok iyi hatırlıyorum. Bugün bu sözlerimden dolayı telefonlardan özür diliyorum. :))
Evet, bizi esir aldığı doğru. Bazen telefonla uğraşmaktan başka şeylere vakit kalmıyor. Bundan dolayı “telefonsuz saatler” diye zaman dilimleri oluşturuyor insanlar. Haksız değiller. Gece bile telefona sarılıp yatıyoruz neredeyse. Çoğu insan sabah kalkınca eşinin yüzüne bakmadan telefonuna bakıyor. “Alarmı da mı kapatmayalım?” tarzında geyiklere karnım tok.
Bunları söylerken telefon düşmanı falan sanmayın beni. Bu akıllı cihazları çok seviyorum ben. Bilgisayarda yapabildiğim hemen her şeyi cep telefonuyla yapabilecek kadar içli dışlıyım onlarla. Kesinlikle marka kullanıcısı değilim. (Fakirliğin gözü kör olsun!) Hükmedemediğim bir cihazı kullanmayı sevmem. Telefon deyince sosyal medyada durum paylaşmaktan öteye gitmeyen, bir mekana geldiğinde kendisinden önce arabasının anahtarını ve cep telefonunu masaya oturtan gösteriş meraklısı kullanıcıları anlamaya çalışırım ama bugüne kadar anlayamadım.
Bunları niye anlattım size? Bugün kendi telefon tarihime bir yolculuk yapmak istiyorum. Bugüne kadar kullandığım cep telefonu modellerini hatırladığım kadarıyla listelemek istiyorum. Yıllarını tam hatırlamasam da kullandığım cihazları aşağı yukarı hatırlıyorum. Onlar üzerine üç beş kelam etmek istiyor canım. İkinci el telefon kullanmayı pek sevmem. Aşağıdaki listede ikinci el olarak kullandığım birkaç telefon var. Onlar da genellikle eşimin kullandığı telefonlar olmuştur. :))
1. Netaş planet
1998 yılının sonları falan olmalı. Hani şu cep telefonlarının kemere takılıp taşındığı dönemler. Başka yolu yoktu çünkü cepte taşımak için çok ağırdı. Benim de bir telefonum olsun demiş olmalıyım.
2. Ericsson T10
1999’da satışa sunulmuş. Ben de 99 yılında falan almış olabilirim. Çok emin değilim. Epey eskiye gittim çünkü. Yirmi yıldan daha fazla olmuş. Nasıl hatırlayayım değil mi? Bir gün blogda böyle bir yazı yazacağımı düşünseydim hepsini not ederdim bir kenara.
3. Nokia 3310
2000 yılının sonunda piyasaya çıkmış Nokia 3310. En iyi ihtimalle 2001 yılında kullanmış olmalıyım. Çok havalı telefondu be! Anteni yoktu. O dönem için devrim gibi bir şeydi antensiz telefon. Polofonik zil sesi vardı. Fotoğrafta gördüğünüz gibi birkaç farklı ekran koruyucusu vardı. Hatta bilgisayarda kendim de ekran koruyucu yapıp yüklüyordum. O zamandan belliymiş benim teknolojiye düşkün olacağım.
4. Nokia 1100
2005 yılında çıktığını söylüyor internet. Ben de 2005 hadi bilemedin 2006 yılında bunu almış olayım. Bu demektir ki uzun zaman Nokia 3310 kullanmışım. İlginç. Arada unuttuğum başka bir telefon mu kaldı acaba? 3310’dan sonra çok kibar bir telefonum olmuştu. 3310, bunun yanında külçe gibiydi.
5. Nokia 7610
İlk akıllı telefonum diyebilirim buna. Symbian işletim sistemi vardı bu telefonda. 2007-2008 falan olmalı yıl. Eşime aldığım sonra benim kullandığım telefonlardan biri. Artık telefonlar çağ atlamıştı. mp3 dinleyebiliyor, fotoğraf ve video çekebiliyorduk. Ekranlar cıvıl cıvıl olmuştu.
6. Nokia N82
2009 bir ihtimal, belki 2010. Yine Nokia ile devam ediyordum. Ekranı bir önceki telefonuma göre daha küçük olsa bile özellikleri çok daha iyiydi artık. Şimdi hatırladım. Bu telefonu ikinci el almıştım. Sahibinden.com adresinden. Aldığım kişi birkaç ay kullanmış ama memnun kalmayınca satışa koymuştu. Fiyatı da epey cazip olunca alıp geçmiştim. Tuşları çok küçüktü. WhatsApp uygulamasını ilk kez bu telefonda kullanmıştım. Tabi insanlar daha yeni yeni akıllı telefonlarla tanışıyor aynı zamanda akıllı telefonlar için geliştirilen uygulamalar yeni yeni yaygınlaşıyordu.
Çok telefon gelip geçti elimden. Hangisinde gözün var diye sorarsanız sanırım cevabım bu telefon olacak. Sebep? Çok hatırası var çünkü. Anlatılır değil.
7. Samsung Galaxy S3
2012 Eylül. Bugünkü manada akıllı sayılacak ilk telefonum. Hayatımın zor dönemlerinden birinde kullanmıştım bunu. Öyle olunca hatırası da olmuyor eşyaların.
8. Samsung Galaxy S4
Yılını tam hatırlayamadım bunun. 2014-2015 gibi bir şey olmalı. İlginçtir bununla ilgili de çok hatıra yok zihnimde. Oysa her iki Samsung telefon da benim Android bilgimi geliştirdiğim telefonlardı. Bilinçsizce beynimi uyuşturmuşum sanırım.
9. LG G3
Çok kısa bir süre de bunu kullandım. Telefonun arızalanmıştı sanırım. Yenisini alıncaya kadar evdeki eski bir telefonla idare edeyim demiştim. Bu da güzel bir telefondu. Bazı telefonlar vardır elinizde emanet gibi durur. Bu onun tam tersiydi işte.
10. General Mobile 5 Plus
2016 yılı sonunda mı almıştım? Bu telefonu pek bir keyifle almıştım. Kullanmak kısmet olmadı. Hayatımı alt üst eden olaylar zincirinin içinde sefasını süremedim.
11. Xaiomi Mi Max 2
2017 sonu veya 2018 başında aldığım telefonlardan biriydi. Dev gibi bir ekranı vardı. 6,44 inç. Aldığım dönemde bundan daha büyük ekranlı telefon yoktu. Şimdi bu boyda telefon var mı acaba? Dedim. Arkasından Google’a sordum. Şu an en büyük 6,8 inç ekran ile Samsung Galaxy S21 Ultra varmış. Birkaç tane de 6,7 inç sıralanıyor arkasından. Cebe falan sığmıyordu çok büyük olduğu için. Birkaç ay kullandım, sonrasında hanımla takas yaptık. Bana yine onun aşağıda değineceğim eski telefonu kalmıştı. :))
12. Samsung J7 Max
Eşimden kalan telefonlardan biri. Yıl tahminen 2017 sonu veya 2018 başı. Yukarıdaki telefonla değiş tokuş yapmıştık. Uzun süre kullandım bu telefonu. Bir yıldan fazla kullandığım her telefon benim için uzun süre demekti çünkü. Çok kahrımı çekti bu telefon da. Hakkını verdi yaptığı işin. İki yıldan fazla kullanmış olmalıyım bu telefonumu.
13. iPhone 6 Plus
2020 yılı içinde hiç yapmadığım bir şeyi yaptım ve iphone marka bir telefon kullanmaya başladım. Yaklaşık üç ay falan sürdü iphone ile dostluğumuz. İkinci el kullandığım telefonlardan biriydi. Yanlış bir karardı, bu yüzden uzun sürmedi zaten. Hemen kurtuldum. Bir gün yine kullanmak zorunda kalır mıyım bilmiyorum.
14. Xiaomi Redmi Note 8
iphone denemesinden sonra kendimi yine Android’in sakin limanlarına bırakmıştım. Uzun bir araştırmanın sonunda bu telefonda karar kıldım. Telefon alırken sadece markasına bakıp almadım hiçbir zaman. Piyasanın diliyle söylemek gerekirse fiyat/performans telefonlarını takip ediyordum. İşimi görecek en iyi telefon olsun ama pahalı olmasın. 2020 Nisan ayında almıştım. Çok uzun süre kullanmak nasip değilmiş.
15. Xiaomi Redmi Note 9
2020 sonlarına doğru aldığım son telefon. Hâlâ aynı telefonu kullanmaya devam ediyorum. Memnun muyum? Değilim. Çünkü bir önceki modeli -yani note 8- çok daha kaliteli bir telefondu. Yenisini yapmak her zaman daha iyisini yapmak anlamına gelmiyormuş. Üç farklı marka ile Android işletim sistemini kullanmışım. Bunların içinde Android’i en güzel kullanan yani kullanıcıya sunan elbette Samsung.
Yirmi yılda 15 telefon biraz fazla görünebilir. Yani bir telefonu kullanma sürem bir yıldan daha az görünüyor. Bazılarını çok kısa sürelerle kullandığım için ortalamaya onları dahil etmeyin. Unuttuğum varsa aklıma geldikçe listeye eklerim artık. Epey başınızı ağrıttım. Benim telefon serüvenim sizi belki hiç ilgilendirmiyordu. Ben zaten bir dijital arşiv tutarken telefon listem de burada bulunsun diye yazdım. Her şeye rağmen buraya kadar sabredip okuduysanız bir teşekkürü hak ettiniz.
Ah benim “barbi” bebeklerim!
Dijital serüveniniz çok hoşuma gitti. Unutulmuş birçok telefonu hatırlatan güzel bir yazı olmuş. Yazıyı okurken kendi telefon geçmişime gittim.Ben herkesten çok sonra kullanmaya başladım cep telefonlarını ve iphone hiç kullanmadım daha doğrusu sevemedim galiba.S3 den başlayarak hep Samsung tercih ediyorum ve kullandığım her telefonu en az 3 yıl kullanıyorum:) Daha sonra sizin gibi değiş tokuş yapıyorum. Telefonlar benden eşime geçince akıbeti hiç iyi olmuyor:) S3 en sevdiğim modeldi nedense.O zamanlar yemek tariflerimi yazıp yüklüyordum:) Üzerinden yıllar geçmiş gibi oldu. Bugüne kadar kullandığım telefonlar yaklaşık 5 adet galiba:)
Katkı için teşekkür ederim Gülten.
Benimki biraz da yaş gereği kalabalık bir liste oldu sanırım. Tabi erken dönemde telefon kullanmaya başlamanın ve telefona ilgi duymanın etkisi de var bunda.
🙂 Güzel bir arşiv olmuş. Benim sevdiğim tüm markalar TR’den el etek çekiyor. Asla Samsung’a ısınamadım. HTC çok severdim uzun süre de kullandım. Ancak TR’ye yeni modelleri gelmeyince Sony’ye geçtim. Sony Xperia Z2 şimdiye kadar en uzun süre kullandığım ve en sevdiğim telefonumdu, sonra yine başka bir Sony aldım ama hemen arkasından Sony Türkiye’den çekildi. Şimdi sadık yarim Xiaomi Redmi Note 7 bir buçuk yıldır beraberiz. Allah uzun ömür versin kendisine diyorum. 🙂
Merhaba Huriye Hanım,
Sizin kullandığınız markaları da ben hiç kullanmadım. HTC’nin telefonları güzeldi gerçekten. Sizin Samsung’a ısınamayışınız gibi ben de çok güzel teknolojik ürünleri olmasına rağmen Sony’ye telefonda ısınamadım maalesef.
Elimizdeki telefonlara gözümüz gibi bakmamız lazım. Çünkü bu ekonomik ortamda yeni bir telefon almak gerçekten çok zor. İnsanın belini büker. Hurdaya dönüşene kadar kullanacağız mecburen. :))
Çok farklı bir yazı olmuş, evet sonuna kadar okudum ve kendime şunu sordum ” aceba biz mi telefonlara sahip olduk yoksa onlar mı bize”
Özellikle şu son yıllarda!
Bana sorarsanız 2000 yıllarda başlayan ve hemen hemen sizin tercihlerinize denk gelen telefonlar kullandım.
Öncesinde sadece konuşmak içindi ama sonraları not defterim oldu. Bunuda sağlıklı bulmuyorum iki sene önce yazdığım bütün notlar bir tuşla silindi ve geri getirmek mümkün olmadı.
Diyeceğim şu ki eğer biz eşyaları kullanıyorsak iyi, yok eşyalar bizi kullaniyorsa sıkıntı büyük hocam.
Teşekkür ederim.
Teşekkür ederim Âzâde.
Geldiğimiz noktada sanırım cep telefonları bize sahip oldular.
Sanalda yedek almadan çalışıyorsanız bahsettiğiniz türden üzücü hadiseler kaçınılmaz oluyor. Bunun için çok önemli dediğimiz belgeleri ara ara yedeklemek gerekiyor. Kendi belleklerimizde saklamak en güvenli yöntem ama onlar da zaman içinde bozuluyor. kayboluyor. Bundan dolayı hiç güvenmesem de sanal sunucularda saklamak zorunda kalıyorum. Her şeyimizi emanet ediyoruz elin adamlarına. Adamlar isteseler bir günde ipliğimizi pazara çıkarabilirler. :))
Ben çok telefon değişmedim. Nokia 6610, Nokia 1100, Nokia 2700 ve şimdi Huawei p9 Lite kullanıyorum 🙂
Genç olmalısınız diyeceğim ama 6610 kullanmış biri pek de genç sayılmaz diye düşünüyorum. :))
Ben özel iletişime Ericsson’ un meşhur takozlarıyla girdim. 🙂 Sonrasında Nokia 3310(namı-ı diğer tek tuş) arkasından Samsung Galaxy S4 ve nihayet Samsung Note 4. Halen onu kullanıyorum ve çok memnunum.
Sizinkiler epey çokmuş 🙂 Iphone işletim sistemi nedeniyle mi tercih etmediniz? Çünkü sadece onu kullananlar da çok memnun. Demek ki neyle başlar ve alışkanlık geliştirirsen öyle devam ediyor herhalde. 🙂
Teşekkür ederim Momentos.
Benimki biraz teknoloji merakı nedeniyle fazla sanırım. Yoksa bir telefon 4-5 yıl rahat kullanılır, kullanılmalı. Iphone işletim sistemini daha önce hiç kullanmadığım için biraz yabancılık çektim sanırım. Bir gün yeniden Iphone maceram olursa bu sadece güvenlik nedeniyle olacaktır. Tabi Apple ne kadar güvenilir bir firma, orası ayrı bir tartışma konusu. Bu sanal dünyada hiçbir şekilde güvende değiliz çünkü. 🙂