Son günlerde sürekli karşıma çıkan bir şiir var. Sosyal medyada bir kez insanların diline düşmeyegörsün bir şiir, bir yazı, bir güzel söz. Çoğu kez anlamını bile bilmeden döne döne paylaşmaya hazır bir kitle her zaman var. Âşık Veysel’in bu şiiri de bir anda sosyal medyanın gündemini meşgul edince duymayanlara da ben duyurayım dedim. Beni Hor Görme Kardeşim şiiri, tam anlamıyla bir eşitlik, kardeşlik şiiri. Veysel’in yıllar önce dile getirdiği duygunun bugün bile çok uzağında yaşayan insanlar var. Dilerim bir gün herkes bir diğerine sadece insan gözüyle bakar ve insan olduğu için değer verir.
Şiir dolaşıma girince seslendirmelerde pek çok yanlış olduğunu fark ettim. Aşağıya birkaç kelimenin anlamını ekledim. Tabi bir de şairin kendi sesi ve sazıyla yorumunu. Dinleyin mutlaka. Âşık Veysel gibi bir saz şairi bir daha zor gelir bu topraklara.
Beni Hor Görme Kardeşim
Beni hor görme kardeşim
Sen altınsın ben tunç muyum
Aynı vardan var olmuşuz
Sen gümüşsün ben sac1 mıyım?
Ne var ise sende bende
Aynı varlık her bedende
Yarın mezara girende
Sen toksun da ben aç mıyım?
Kimi molla kimi derviş
Allah bize neler vermiş
Kimi arı çiçek dermiş
Sen balsın da ben çeç2 miyim?
Topraktandır cümle beden
Nefsini öldür ölmeden
Böyle emretmiş yaradan
Sen kalemsin ben uç muyum?
Tabiata Veysel âşık
Topraktan olduk, kardaşık
Aynı yolcuyuz, yoldaşık
Sen yolcusun ben baç3 mıyım?
Âşık Veysel
- Sac: a. Yassı demir çelik ürünü. b. Bu üründen yapılan nesne. c. Bu nesneden yapılmış, üzerinde yufka yapılan dışbükey pişirme aracı. ↩︎
- Çeç: a. (Ermenice) [halk ağzı] Balsız petek. b. (Farsça) [halk ağzı] Tahıl yığını, hubûbat kümesi. Kelime şiirde ilk anlamı ile kullanılmıştır. ↩︎
- Baç: a. Alım satım vergisi. b. Köprü ve yollardan geçiş vergisi. c. Haraç, zorla alınan para. ↩︎
Bu dünyadan bir VEYSEL geçti; Dinleterek, eğiterek, düşündürerek, duygulandırarak… Ancak o da yaşarken değerini bilmediklerimizden. gerçek değerini anlayamadıklarımızdan.
Bu şiirini çok severim, blogda da bir bölümünü paylaşmıştım. Felsefe öğrenimi görmeyen bir insan şiirlerinde, deyişlerinde öyle derin bir yaşam felsefesi sunmuş ki hayran olmamak duyarsızlık, değer bilmezlik olur.
“Bilinmeyen Şiirler” bölümünde yer alması bile düşündürdü beni. Halâ bilmeyenlerin var olması toplumsal farkındalıklarımızın niteliğini kanıtlar gibi.
Tekrar hatırlattığınız için çok teşekkürler. Emeğinize sağlık.
Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim Makbule Hanım.
Âşık Veysel maalesef kıymetini bilemediğimiz bir şair olarak gelip geçmiş dünyadan. Bu şiirini veya şiirlerini pek çok insanın bildiğini sanmıyorum.
Şiiri, “Bilinmeyen şiirler” kategorisine koydum çünkü hâlâ bilmeyenlerin olduğunu düşünüyorum. Ki bilinen bir şiirini de eklemiş olsaydım “bilinen şiirler” diye bir başlık açmayacak yine bilinmeyen şiirlerin içine koyacaktım. Bu biraz blogda gereksiz başlık açmak istemediğim için bilinçli bir tercih. Kategorinin önemi yok, önemli olan her zaman şiirler… 😊