You are currently viewing Bilinmeyen Şiirler: Erdem Bayazıt – Veda

Bilinmeyen Şiirler: Erdem Bayazıt – Veda

Erdem Bayazıt deyince aklıma hep “Veda” şiiri gelir. Başka şiirleri de var elbette. “Sana, Bana, Vatanıma Ülkemin İnsanlarına Dair” başlığını taşıyan uzun soluklu bir şiiri vardır mesela. “Bütün bunların üstüne / Hepsinin üstüne sevda sözleri söylemeliyim / Vatanım milletim tüm insanlar kardeşlerim / Sonra sen gelmelisin dilimin ucuna adın gelmeli / Adın kurtuluştur ama söylememeliyim / Can kuşum, umudum, canım sevgilim” dizeleriyle biten harika bir şiirdir.

Bunun dışında “Aşk Risalesi, Sebep Ey, Birazdan Gün Doğacak, Kar Altında Hüzün Denemesi” şiirleri bilinen şiirler olarak belleklerde yer etmiştir.

Benim gönlüm “Veda”dan yanadır. Pek çok yazımda bu şiire gönderme yaptığımı hatırlıyorum. Hatta Sabahın Hüznünü Bekleme başlığını taşıyan yazımı tamamıyla bu şiir etrafında örgülediğimi biliyorum. On yıl öncesine ait bir yazıdan bahsediyorum. Yıllar geçiyor, şiirler geçip gitmiyor işte. Geçmesin, şiir hep kalsın hayatımızda.

Veda

Bu şehirden gidiyorum
Gözleri kör olmuş kırlangıçlar gibi
Gururu yıkılmış soyatlar gibi
Bu şehirden gidiyorum.

İnsanlar taş gibi bana yabancı
Ağaçlar bensiz hüküm giyecek bulvarda
Bir tanbur bir yalnızlığı anlatıyorsa
O ışıksız pencereden
Ben onu duymuyor gibiyim
Bir ağaç ölüyorsa kapınızın önünde
Ben onu bile duymuyor gibiyim.

Bu şehirden gidiyorum
Gömerek geceyi içime
Sabahın hüznünü beklemeden
Gidiyorum bu şehirden.

Erdem BAYAZIT

TRT’nin sevilen (ama benim hiç izlemediğim) dizisi “Yedi Güzel Adam”dan biridir Erdem Bayazıt. Kahramanmaraş’ta mezun olduğu lisede edebiyat öğretmenliği yapmıştır. Okuduğunuz liseye öğretmen olarak dönmek… Buna nasıl imreniyorum bilemezsiniz.

Beni bilgilendir
Bildirim
guest
12 Yorum
Satır içi geri bildirim
Tüm yorumları gör
Recep Altun
1 Aralık 2021 01.43

Merhabalar.
Şairin ismini de (Erdem Bayazıt) yazdığı Veda şiirini de ilk kez burada öğrendim ve okudum. Şairi tanımamıza ve şirini de okumamıza vesile olduğunuz için teşekkür ederim. Emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
Bilinmeyen o kadar çok şairlerimiz var ki, sizin gibi edebiyat aşıkları da olmasa bu şairlerden haberimiz bile olmayacak.
“Şiirlere yorum yazılmaz” derler, ne derece doğru bir söz bilmiyorum ama, her okuyucu okuduğu şiirde kendini arar ve bulur. Mutlaka satır aralarında kendi için bir şey saklıdır.
Selam ve saygılarımla.

Bir Edip
Yanıtla  Recep Altun
1 Aralık 2021 09.38

Recep Bey merhaba,
Siz de kabul edersiniz ki kısacık denebilecek bir ömür içinde yüzyıllardır oluşan şair ve yazar birikiminin tamamını tanımak mümkün değildir. Bundan dolayı da kederlenmek anlamsızdır.

Karşımıza çıkan yani yolumuzun bir şekilde kesiştiği insanların (dar manada şair ve yazarların) karşımıza çıkmış olmasının bir manası vardır diye düşünürüm ben. Daha doğrusu kaderin bunda bir muradı vardır. Öylesine karşılaşmış olamayız. Bu yüzden hiç karşılaşmadıklarımız değil, karşımıza çıkanlardır asıl kıymetli olanlar. Sizinle bir blog veya yazı vasıtası ile karşılaştığımız gibi.

Ben alanım gereği edebiyata -edebiyatın içinde de şiire- özel bir ilgi duyuyorum. Edindiğim bilgi ve birikim belki birinin işine yarar diyerek bunları blogda paylaşıyorum. Faydalı olabilirsem ne mutlu bana.

Şiire yorum yazılır mı? Bakın yazılmaz mı diye sormadım. Yazılır elbette. Hiçbir metin kutsal değildir. Yapılan yorum şairin şiirini küçültmez zaten. Olsa olsa şairin sesini çoğaltmak olur bu.

Sevgiyle kalın…

Huriye
1 Aralık 2021 13.20

Ben Erdem Beyazıt’ı hiç duymamışım desem, resmen utandım. Kitaplarına bir bakayım Veda şiiri çok güzelmiş.

Bir Edip
Yanıtla  Huriye
1 Aralık 2021 15.38

Merhaba Huriye Hanım,
Utanmak değil de bugüne kadar yolunuz kesişmemiş diyelim. Her şairi bilmek gibi bir iddiamız olamaz değil mi?
Blog âleminde üç beş blog varken bile ilk kez karşımıza çıkan bloglar oluyor. Yüzlerce şairin içinde bilmediğimiz isimlerin olması çok doğal.
Daha önceleri söylediğim gibi ben iyi şairi aramaktan ziyade iyi şiiri aramak gerektiğine inanıyorum. Bundan dolayı şair takıntım yok. Bir şiiri çok sevince o şairin her şiiri güzel olacak, onları da mutlaka beğenirim gibi anlamsız düşüncelere girmiyorum. Tabi ilk kez karşılaştığım bir şairin beğendiğim bir şiirinden sonra üç beş şiirine daha bakıyorum.
Şiirle kalın… :))

Eyüp AKTUĞ
1 Aralık 2021 20.24

Merhabalar,
Şair Adil Erdem Bayazıt edebiyatımız adına kıymetli kalemlerden birisidir. Yalnızca yazın hayatında eserler vermemiş, milletvekilliği yaptığı dönemde de kıymetli çabaları olmuştur. Bu bakımdan başta Kahramanmaraş ilimiz olmak üzere birçok ilimizde onun hatırasını yaşatacak teşebbüsler yapıyor. Değerli şairimiz Adil Erdem Bayazıt’ı bu vesileyle yeniden yâd edelim.

Azade
8 Aralık 2021 22.02

Kalbi olan eli kalem tutan herkes şiir yazar ama her şiir yazan Şair olmaz!
Yürek işidir şairlik.

Şair Erdem Beyazıtla “Bulmak” şiiri ile buluşmak nasip oldu…
Defalarca okuduğum ve dinlediğim bir şiir.

….
Yeniden su yürüdü dalıma yaprağıma
Bir bakışın can verdi kurumuş toprağıma
….
Gözlerinden göğüme sayısız yıldız akar
Bir gülüşün içimde binlerce lamba yakar

Bulmak
Erdem Beyazit

Rahmetle…

Gülten
Yanıtla  Bir Edip
12 Aralık 2021 11.26

Bütün yorumları okudum ve Erdem Beyazıt ismini ben de Ayşegül gibi “bulmak” şiiri ile tanıdım. Hakkında çok bilgi sahibi olmasam bile yanlış değilsem Elazığ’lı olduğunu duyduğumda hemşerilik yapıp sevinmiştim. Okuduklarım cok aklımda kalmasa da şiirlerine göz atmış ve genel anlamda cok güzel şiirleri olduğunu düşünüyorum…

Gülten
Yanıtla  Bir Edip
12 Aralık 2021 14.37

Internette yazılan her bilgiye inanmamak gerekiyormuş, teşekkür ederim:)